22 Ağustos 2013 Perşembe

"Direniş" tutuklusu Elif Kaya'dan suç duyurusu- UÇAN SÜPÜRGE


İzmir'de Gezi Direnişi sürecindeki eylemlerde gözaltına alındıktan sonra 'örgüt üyesi olmak'la suçlanarak tutukluluğuna karar verilen Elif Kaya, avukatları aracılığıyla suç duyurusunda bulundu. Kaya, gönderildiği Şakran Kadın Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından çıplak aramaya maruz kalmış ve bu esnada darp edilmişti.

Hülya Anbarlı
Yerel Kadın Muhabirler Ağı, İzmir
21 Ağustos 2013



Elif Kaya’nın avukatı Ali Aydın, Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede Elif Kaya'nın cezaevine sevk edilmeden önce birden çok gardiyan tarafından sağlığa uygun olmayan ve duvarlarında ayak izleri olan üç metrekarelik bir alana sokulduğunu ve yasal aranmanın dışında 'ince arama' yapılacağı gerekçesiyle çırılçıplak soyunmasının istendiğini söyledi.

Müvekkilinin tutuklu olarak sevk edildiği Şakran Cezaevi'nde gardiyanlar tarafından elleri, kolları, bacakları tutularak, ağzı kapatılarak ve fiziksel şiddet uygulanarak elbiselerinin çıkarıldığını ve tacize varan davranışlarla çıplak aramaya tabi tutulduğunu söyleyerek suç duyurusunda bulunan Aydın, olayın basında duyulmasından sonra cezaevinde müvekkiline yönelik baskıların da arttığını vurguladı.

Avukatı, çıplak aramayı kabul etmeyen Elif Kaya'ya su verilmediğini, "bak arama böyle olur, öğren işte", "artık aramaya alışmışsındır", "aramak iyidir", "sizlerin nerelerinize neler sakladığını iyi biliriz biz" gibi sözlerle tacizlere devam edildiğini ve kendisiyle de görüştürülmediğini dile getirdi.  Ali Aydın, müvekkilinin avukatıyla görüşme konusunda ısrarını sürdürmesi üzerine yanına getirildiğini ve aramaya karşı çıktığı gerekçesiyle kendisine disiplin soruşturması açılarak "bir ay süreyle ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma" cezası verildiğini ekledi.

14 Aralık 1990 tarihli 45/111 sayılı genel kurul kararıyla kabul edilen "Tutuklulara Uygulanacak Muameleler İçin Temel İlkeler"in 1. maddesine göre "Bütün tutuklulara insan olarak doğuştan sahip oldukları saygınlık ve değerlere uygun olan saygı ile muamele edilecektir" ilkesine rağmen müvekkiline karşı işlenen bu hukuk ihlalinin de takipçisi olduklarını söyleyen Avukat Ali Aydın, verdikleri ek dilekçeyle müvekkili üzerinde süregelen ceza ve tacizler konusunda da şikayetçi olduklarını bildirdi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder